Naše výdejní místo bude 1.5. otevřeno (8:00 - 20:00), 8.5. zavřeno. Děkujeme za pochopení!

Co to je jedlý balkon a proč se vyplatí si jej vytvořit

K tomu, abyste si vypěstovali domácí rajčata, nemusíte mít zahradu. Vlastně nemusíte mít ani záhon. Bohatě vám postačí jeden větší truhlík a balkon. Takzvaný jedlý balkon je ideálním řešením pro všechny vášnivé pěstitele a horlivé hortikulturalisty, žijící v městské džungli, kde je o černozem nouze. Můžete si jím zajistit přísun kvalitní domácí zeleniny v bio kvalitě, a ještě si po sedavé práci užít trochu té manuální roboty. Není to nic složitého. Chcete vědět, jak s jedlým balkonem začít?
Zelenina pěstovaná na balkoně
Chcete si vypěstovat vlastní zeleninu, ale chybí vám zahrádka? Nevadí!

Co na jedlém balkóně nejlépe poroste?

Pojďme se nejdříve podívat na to, co lze na jedlém balkóně úspěšně pěstovat. Okrasné květiny teď nechme stranou, jejich seznam by vydal klidně na celou knihu. Dařit se tu ale bude i bezpočtu druhů zeleniny a bylinek.

1. Rajčata

Rajčata jsou populární balkonová zelenina. Vyžadují jen dostatek slunce, prostorný truhlík a občasnou zálivku. Klasické odrůdy nezapomeňte přivázat k tyčce, ať se vám nezlomí. Volit můžete ale i zakrslá rajčata jako například Micro Cherry.

2. Okurky

Pro miniokurky a nakládačky platí to samé co pro rajčata. Navíc přežijí výkyvy teplot i nezkušené zahradníky a plodit začínají brzy po vysazení.

TIP: Chcete-li začít od semínka, předpěstujte si rajčata a okurky za oknem. 

3. Salát

Hlávkový salát, baby špenát či rukola potřebují jen dostatek vody. Z jejich listů můžete připravovat saláty celé léto.

4. Mrkev a ředkvičky

Na mrkev a ředkvičky vám stačí hlubší podélný truhlík. Vysázejte je v řádku tak, aby jednotlivé rostlinky kolem sebe měly dostatek místa.

5. Luštěniny

Luštěniny, třeba takový hrášek či fazolky, stačí zasít do většího truhlíku, zapíchnout k nim tyčky a pak jen počkat, až se vám po nich vyšplhají.

6. Jahody

Jahody vám na balkoně vydrží několik sezon. Jen je musíte včas a řádně zazimovat.

TIP: Trávíte-li spoustu času mimo domov, bude lepší rostliny zasadit do samozavlažovacích truhlíků. Rajčata a papriky je i tak lepší zalévat odspoda, aby listy nechytly plíseň. 
Chilli papričky v květináčíchPěstujte si vlastní chilli papričky na balkoně a ochuťte s nimi jídlo kdykoliv budete mít chuť.

7. Chili papričky

Chili papričky už od vás budou vyžadovat trochu více pozornosti. Poslouží ale i jako pěkná dekorace. Stejně tak můžete na balkoně pěstovat kompaktní odrůdy paprik.

8. Brambory

I takové brambory si s trochou úsilí na balkoně vypěstujete. Není třeba kvůli nim kupovat žádné obrovské květníky, skvěle porostou v obyčejném jutovém pytli.

TIP: Udělejte si vlastní kompost. Pořiďte si domácí kompostér. Až polovinu vašeho komunálního odpadu tvoří kompostovatelné zbytky. Proč toho nevyužít? Ušetříte za kompost i za popeláře

9. Bylinky

K zelenině můžete také přidat čerstvé bylinky, od tymiánu, rozmarýnu či oregana přes majoránku a bazalku až po levanduli. Vysaďte si ještě petržel a pažitku do polévky a meduňku a mátu do limonád a na čaje.

TIP: Pro pěstování bylinek můžete využít závěsné květníky na parapet, nebo truhlíky postavte na hliníkové schůdky.
Hliníkové schůdky s bylinkami
Vypěstujte si vlastní bylinky. Třeba na hliníkových schůdkách.

Svůj balkon si nejprve přeměřte

Předtím, než se vrhnete na nákup semínek a sazenic, si připravte plán, jak by váš jedlý balkon vlastně měl vypadat. I na tak malý prostor se toho dá naskládat poměrně hodně, jen je třeba si vše nejprve pečlivě přeměřit.

Místem ale nešetřete. Lepší je sázet do většího objemu zeminy, než rostliny dusit na příliš malém prostoru. Nekupujte také zbytečně těžké keramické květníky. Plastové jdou snadno přenášet a přes zimu se lépe skladují.

Na skladování je dobré pořídit jeden policový regál. Postavte jej k té stěně balkonu, na kterou přes den dopadá nejméně světla.

Stavte do výšky, i k tomu vám dobře poslouží policové regály. Velké truhlíky přisuňte ke zdi, před ně se ještě vejdou malé květinky. Závěsné květináče můžete přivrtat na stěnu. A pamatujte, hranatý truhlík má větší užitkovou plochu než ten kulatý.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com, Bazaroveregaly.cz

Nejnovější články